Hoe werkt het vervangen van witgoed?

In Arnhem kunnen nu energieslurpende, oude witgoedapparaten vervangen. Het vervangen van dit witgoed, de witgoedregeling, is onderdeel van een energiecoachingstraject. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe kom je ervoor in aanmerking?

Energiecoaching
De energiecoach komt 3 tot 5 keer bij jou thuis langs om samen te kijken hoe er in huis energie bespaard kan worden. Dat begint met inzicht krijgen in het eigen energiegebruik. Door middel van gratis energiebesparende producten en tips en adviezen van de coach kan je thuis aan de slag om jouw energiekosten te verlagen. Een oud en onzuinig witgoedapparaat vervangen door een nieuw apparaat kan daar een grote bijdrage aan leveren.

Welke apparaten kunnen vervangen worden?
Een wasmachine, koelkast, koelvriescombinatie of vriezer. Ook is het mogelijk twee oude apparaten te vervangen door 1 nieuw apparaat. Bijvoorbeeld: een vriezer en koelkast samen door één nieuwe koelvriescombinatie.

Zo werkt de witgoedregeling
Om een apparaat te kunnen laten vervangen, moet je allereerst (actief) deelnemen aan een energie coaching traject. Een voorwaarde hiervoor is dat jouw inkomen maximaal 130% van het sociaal minimaal is. Dat is dezelfde grens als voor de energietoeslag. Heb je die ontvangen of heb je een Gelrepas? Dan kom jij in aanmerking voor de witgoedregeling.

Er kan 1 onzuinig apparaat in huis vervangen worden: een wasmachine, koelkast, koelvriescombinatie of vriezer. Zijn er meerdere energieslurpende apparaten in huis? Dan wordt het apparaat vervangen waarmee het meeste energie bespaard kan worden. De energiecoach meet, indien mogelijk, hoeveel stroom de verschillende apparaten gebruiken. Onder andere op basis van die metingen bepaalt de energiecoach voor welk apparaat een aanvraag bij de witgoedregeling wordt ingediend.

De aanvraag wordt beoordeeld door de Energiebank. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een voucher waarmee je naar een aangesloten witgoedleverancier kunt gaan om een nieuw apparaat uit te zoeken. Dit apparaat wordt vervolgens bij jou thuisbezorgd en het oude apparaat wordt meegenomen en gerecycled.

Kom jij in aanmerking? Meld je dan nu aan voor energiecoaching.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.