17 juni plaatste de Arnhemse Koerier dit artikel, geschreven door Vincent Bos, over de witgoed subsidie. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie.
Ze zat in haar maag met de hoge energielasten. Gloria Lazarwivc schrok elke maand van de afrekening. Ze schakelde de energiecoach in. Hij hielp haar met allerhande energiebesparende maatregelen. Ze maakte bovendien gebruik van de witgoedregeling in Arnhem en heeft nu een nieuwe wasmachine. “Ik ben zo opgelucht”, zegt ze nu.
Gloria Lazawivc is blij dat de energiekosten met een kwart zijn verminderd. Ze betaalt nu maandelijks niet 200 maar 150 euro aan de energieleverancier.
“Van mijn buurvrouw had ik gehoord dat je de energiecoach kunt vragen om naar de energiekosten te kijken. Hij zorgde voor folie achter de radiator en LED-lampen. De wasmachine was veel te oud. In denk wel 20 jaar. Ik gebruik ‘m bijna elke dag. Nu heb ik een nieuwe. De winkel in de Steenstraat is gelukkig dichtbij. Die winkel heeft ook veel geholpen. Ik ben zo tevreden over de energiecoach. Dat kun je je niet voorstellen”, zegt de 65-jarige Arnhemse.
De energiecoach komt op verzoek al enige jaren bij de aanvragers thuis. Dan wordt gekeken naar energiebesparende maatregelen. Maar nu kunnen mensen hun energiecoach ook vragen om tijdelijk naar het witgoed te kijken. Die apparaten kunnen als ze op leeftijd komen, enorme energievreters zijn.
“Als het nodig is kunnen we verouderde witgoedapparaten vervangen door een nieuwe. Ze krijgen daarvoor een voucher tot een bepaald bedrag van de gemeente Arnhem. Die voucher is bij drie winkels te besteden”, zegt coördinator Rob Groen van de Energiebank regio Arnhem. “Die Energiebank bestaat sinds 2015 in Arnhem en kan nu ook door inwoners uit de gemeenten Rheden en Renkum ingeschakeld worden.”
“Een keer heb ik een dame gesproken die zich elke keer als ze de wasmachine aanzette zorgen maakte of het wasprogramma het einde zou halen. Zo benauwd was ze dat het apparaat het zou begeven. Het is daarom supergaaf dat je in zo’n geval een oud apparaat inneemt en vervangt door een nieuwe die veel minder energie verbruikt. Daardoor neem je bij de inwoners veel zorgen en kosten weg.”
Aan het inschakelen van een energiecoach en het beroep doen op de witgoedregeling is wel een voorwaarde verbonden. De hulp is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130% van het sociale minimum. Die limiet geldt ook het ontvangen van de energietoeslag van de gemeente Arnhem. Als je die toeslag hebt gekregen kun je in aanmerking komen voor de energiecoaching en witgoedregeling.
Om welke apparaten gaat het dan? Rob Groen daarover: “Het betreft vervanging van diepvries, koelkast, koel–vriescombinatie en wasmachine. Er kan per huishouden maar één apparaat vervangen worden. Komen meer apparaten voor vervanging in aanmerking, dan geldt de regeling voor het apparaat waarmee de meeste energiebesparing wordt bereikt. Het energieverbruik van apparaten wordt gemeten door de energiecoaches. Het oude apparaat wordt opgehaald en gereclycled.
____________________________________________________
Meer lezen over hoe de witgoedregeling werkt? Lees dan dit artikel.